Informace

Velikonoční jidáše – víte, proč se potírají medem?

Velikonoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, připomínají ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Jedním z dvanácti Ježíšových apoštolů byl Jidáš, který svého pána zradil a přispěl k jeho zatčení. Později svého činu litoval a oběsil se na provaze.

Kde se vzaly jidáše?

Na Jidášovu upomínku se peče před Velikonocemi obřadní pečivo, známé pod označením jidáše. Jidáše se pečou ze sladkého kynutého těsta, které se vyválí na tenké prameny. Z nich se potom stáčejí různé tvary, nejčastěji spirály nebo uzle. Mají tak připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš oběsil.

TIP: Kromě jidášů se o Velikonocích pečou MAZANCE, hospodyně na ně obvykle zadělávají na Bílou sobotu.

Kdy se pečou jidáše?

Jidáše se tradičně pečou na Zelený čtvrtek. Jejich charakteristickým rysem je lepkavý povrch – ihned po vytažení z trouby se totiž štědře potírají tekutým medem.

Pečivo je jednak sladší a voňavější, váže se k němu však také další pověra: Na Zelený čtvrtek musí se pojíst medu, který zabrání hadímu uštknutí a otravě všeobecně.

No řekněte, není to další krásný důvod, proč mít doma dostatečné zásoby zlatavého medu? Včelaře poblíž vašeho bydliště si snadno najdete na MAPĚ VČELAŘŮ.

Recept na velikonoční jidáše

SUROVINY:

-          500 g polohrubá mouka

-          200 ml vlažné mléko

-          20 g čerstvé droždí

-          70 g máslo

-          1 žloutek

-          70 g cukr krupice

-          Špetka soli

-          1 vejce na potření

-          rozpuštěný med na potření upečených jidášů

PRACOVNÍ POSTUP:

1.       Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek. Přilijeme 2/3 vlažného mléka, přidáme ½ lžičky cukru a rozdrobené droždí. Zlehka promícháme s částí okolní mouky, až uprostřed vznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Zaprášíme moukou a necháme 30 minut v teple.

2.       Poté přidáme rozehřáté máslo (nikoliv horké), zbytek mléka, žloutek, cukr a sůl. Vypracujeme na tužší nelepivé těsto (nebojte se použít ruce) a nechte opět 30 minut pod čistou utěrkou kynout.

3.       Těsto rozdělíme na kousky o hmotnosti asi 80 g, ze nichž vyválíme provazce. Ty pak stočíme do spirály, nebo jiného tvaru. Vzniknout nám jidáše.

4.       Hotové jidáše vyskládáme na plech, vyložený pečicím papírem. Na jeden plech se jich vejde asi 9. Necháme dalších 45 minut kynout.

5.       V hrnku prošleháme vidličkou vajíčko a potřeme jím jidáše.

6.       Dáme je péct do rozpálené trouby na 15 minut, než zezlátnou.

7.       Mezitím si připravíme med, pokud je příliš tuhý, rozpustíme ho ve vodní lázni. Jidáše po vytažení trouby ihned potíráme medem, budou tak méně lepkavější.

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše


Provozovatel stránek www.najdisivcelare.cz funguje jako zprostředkovatel (zobrazovatel) informací nabízených tímto serverem, a nenese odpovědnost za poskytnutí včelích produktů nebo jejich kvalitu třetí stranou. Provozovatel není prodejce včelích produktů ostatních včelařů. Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za informace a kontakty zobrazené na těchto stránkách.